środa, 6 stycznia 2016

Jak dbać o zlew granitowy aby służył na długo

Być może zastanawiacie się nad zakupem zlewu granitowego ale nie wiecie czy się sprawdzi, czy będzie ładnie wyglądał, czy jest problematyczny. A może macie już taki zlew i chcecie żeby zawsze był tak piękny jak po zakupie. Ja również wahałam się co do zakupu ale ponieważ zdecydowałam się na czarne AGD to wyjścia nie było i nie żałuje. Mojego zlewu używam od 4 miesięcy. Wygląda obecnie równie dobrze jak na początku, jest wytrzymały, jego największym plusem jest pojemność ale to już kwestia modelu, a nie materiału. W zlewie ze stali nierdzewnej nie odpowiadały mi rysy powstające od szorowania ostrą stroną gąbki, metaliczne dźwięki przy wkładaniu sztućców i strzelające dno przy wlewaniu wrzątku ;)


Jak utrzymać zlew granitowy w dobrym stanie?

Taki rodzaj zlewozmywaka wymaga regularnej pielęgnacji i pewnych przyzwyczajeń co do użytkowania. Ponieważ pielęgnacja nie jest problematyczna, kosztowna ani długotrwała, nie jest to nic uciążliwego. Istnieje kilka zasad właściwego użytkowania:

- nie zostawiamy na dnie zlewu plasterków cytryn z herbaty, czy innych, kwaśnych produktów - dłuższa styczność z kwasem powoduje trwałe odbarwienia na powierzchni zlewu! Najlepiej wyrobić sobie nawyk i od razu wyrzucać je do kosza niż nieopatrznie zostawić na noc i odbarwić sobie zlew.
- nie zostawiamy rozlanych resztek alkoholu na dnie komory
- nie rzucamy sztućców do zlewu - czasem zdarza się podrzucić swawolnie widelec do zlewu z własnego lenistwa a takie postępowanie może spowodować odprysk na jego powierzchni, mimo że zlew jest z zasady bardzo odporny na zarysowania (w przeciwieństwie do metalowego), jednak niefortunny upadek czegoś ciężkiego z dużej wysokości może go uszkodzić. Moim zdaniem lepiej zapobiegać niż potem żałować, dlatego mimo zachwalania odporności takich zlewów nie rzucam w niego sztućcami.
- nie czyścić silną chemią i proszkami, mleczkami z drobinkami ścierającymi, nie używać drucianych czyścików-możemy przez to zmatowić powierzchnię komory
- zlew należy olejować! i to jest klucz do pięknego zlewu! olejowanie opisuję na końcu postu
- wylewając gorącą wodę do zlewu np. z makaronu czy ziemniaków, należy odkręcić zimną wodę ponieważ wysokie różnice temperatur mogą go uszkodzić
- w przypadku twardej wody w kranie - a zwykle taką mamy, z czasem mogą tworzyć się osady wapienne na dnie, należy wtedy zalać dno wodą z octem co powinno rozwiązać problem. U mnie po 4 miesiącach jeszcze tego nie robiłam, wystarcza mi olejowanie.
-zwykłe mycie zlewu z resztek wykonuję gąbką nasączoną płynem do naczyń, nie ma potrzeby użycia  innych środków czyszczących, kupowania specjalnych preparatów itp.

Olejowanie zlewu.

Najpierw dokładnie myjemy zlew płynem do naczyń w celu usunięcia wszystkich resztek pokarmowych, następnie osuszamy jego powierzchnię, np. ręcznikiem papierowym. Kolejno bierzemy dowolny olej jadalny (ja używam oleju lnianego, który ma krótką datę przydatności do spożycia ale po jej upływie jest nadal "olejowaty"-tłusty, więc nie ma potrzeby wyrzucać przeterminowanego- przyda się do zlewu;) pędzelkiem bądź ręcznikiem papierowym, a nawet dłonią, wcieramy dokładnie olej w komorę.




Ten proces trwa kilka minut a wspaniale "nawilży" zlew, wyrówna kolor i wzmocni jego barwę. Czasem nakładam go więcej i po godzinie lub rano, nadmiar oleju ścieram ręcznikiem papierowym. Olejowanie wykonujemy co 2-4 tygodnie zależnie do potrzeb. Ja nakładam olej wtedy gdy suchy zlew wygląda na matowy; tak jak na zdjęciu:


A tak wygląda zaraz po "zabiegu".










2 komentarze:

  1. Wadą takiego zlewu jest wrażliwość na kwasowe detergenty, które służą do doczyszczania armatury. Niestety kamień naturalny pod wpływem stosowania środków kwasowych będzie matowiał. Dlatego ważne jest regularne przecieranie do sucha całego zlewu, aby nie odkładał się kamień wodny. Proszę również unikać krojenia cytryny w pobliżu kamienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydatne porady, zlew bardzo ładnie się prezentuje po takim czyszczeniu

    OdpowiedzUsuń